2s copy

We krijgen op Instagram heel erg veel goede vragen van jullie binnen, die we helaas niet allemaal kunnen belonen met een badmuts. Jullie willen natuurlijk wel graag antwoord hebben, dus we beantwoorden er vandaag een paar via ons blog.

Wat  drinken jullie tijdens de training?

Zwemmen is een sport waar je veel conditioneel werk doet tijdens de training. Ook merk je tijdens het zwemmen niet dat je zweet. Zorg dus altijd voor een goed gevulde bidon langs de kant! 2% vochtverlies is 10% prestatieverlies, dus je traint gewoon beter als je je vochtbalans op peil houdt. Wij drinken zelf een drank op basis van koolhydraten (Herbalife Prolong), juist omdat we vaak conditioneel werk doen en ook de brandstof nodig hebben.

Pro tip: Neem eens een weegschaal mee naar de training!

Spring aan het begin van je training het water in en klim er meteen weer uit. Stap zonder je af te drogen op de weegschaal en noteer je gewicht. Ga vervolgens na de training weer op de weegschaal staan. Ben je een stuk lichter? Dan heb je niet genoeg gedronken!

Wat eten en drinken jullie tijdens een wedstrijd?

Probeer direct na je race (maar in ieder geval binnen 30 minuten) te beginnen met herstellen. Dit kun je doen door middel van eiwitten (bijvoorbeeld als eiwit-shake, een bakje kwark of een ‘Breaker’) en koolhydraten. Dit kan bijvoorbeeld een halve banaan of Snelle Jelle zijn.

Als je nog een keer moet racen moet je opletten met veel eten, want je wilt niet dat je maag bezig is met het verteren van deze voedingsstoffen tijdens je volgende afstand! Dat kost energie, en die heb je hard nodig.

Hoe bereiden jullie je voor op een belangrijke wedstrijd op gebied van eten?

In de dagen (weken) voor een belangrijk toernooi trainen we vaak minder. Als je minder traint zul je ook minder energie verbruiken dus is het belangrijk om de inname van eten te verminderen. Als je meer eet dan dat je gebruikt kom je aan in gewicht, en dat is in deze fase niet handig.

Eigenlijk gebeurt er verder niet zo gek veel in ons dieet. Ons dagelijks voedingsschema is vooral gebaseerd op goed, gevarieerd eten. In de taper eten we daar dus alleen maar wat minder van.

Op de dag van de race zelf hebben we wat praktische tips:

  • Drink als je opstaat 2 glazen water (nog voordat je gaat ontbijten) om het lichaam wakker te maken en op gang te krijgen. Je herstelt hiermee ook de vochtbalans in het lichaam, omdat je tijdens het slapen een beetje uitdroogt.
  • Eet met name in de laatste maaltijd voor de race niet teveel vet, eiwit en vezels. Een bakje muesli met magere yoghurt is dus beter dan een gebakken ei met spek.
  • Grote eetmomenten (ontbijt, lunch of diner) niet minder dan 3 uur voor je race: anders is je lichaam nog bezig met het verteren van dat eten.
  • Eet voor het slapengaan een bakje kwark, dan herstelt je lichaam ’s nachts beter.