5 tips voor een betere schoolslag Uitgelicht

Stuur naar voren

Je wilt naar voren, zorg er dus voor dat alle actie ook naar voren gericht is. Bij schoolslag stuur je met je handen, zorg bij het naar voren brengen van je handen dus dat je ze niet te ver laat zakken. Houd ze hoog aan het wateroppervlak.

Pro tip: tel je slagen!

In de schoolslag is er een moment dat je weerstand hebt door het intrekken van je benen. Probeer dus de beenslag goed af te maken en het maximale uit iedere slag te halen. Hoe minder slagen je maakt, hoe minder vaak je weerstand hebt. Een hogere frequentie betekent niet altijd een hogere snelheid! Houd je slagen per baan en de bijbehorende tijd in de gaten, hier zit een verband tussen.

Heupdruk

Om de weerstand te verminderen die je hebt bij het intrekken van je benen moet je heupdruk houden. Dat wil zeggen dat je in plaats van je knieën naar je borst trekt je je hakken naar je billen beweegt. Dit kan alleen als je de hoek tussen je heupen en bovenbenen zo groot mogelijk houdt. Oefening: schoolslag benen op je rug. Houd je heupen aan het wateroppervlak en en laat je knieën niet boven het water uitkomen.

Loopt het niet? Zoek het uit!

Je schoolslag loopt misschien niet altijd even lekker. Dit komt omdat het een erg technische slag is waar ook veel kracht bij komt kijken. Wanneer dit het geval is probeer altijd te kijken hoe dit komt. Is je timing anders dan normaal? Trap je door het water in bij je beenslag? Kijk met je trainer waar dit door komt en los het op met bijvoorbeeld techniek-oefeningen voor het punt dat minder loopt.

Kijk en leer!

Kijk naar de toppers op youtube of tijdens wedstrijden. Er zijn veel verschillende manieren om hard schoolslag te zwemmen. Er zijn veel onderwaterbeelden beschikbaar van bijvoorbeeld: Adam Peaty, Ruta Meilutyte, Daniel Gyurta of Ricke Möller Pedersen. Ze zwemmen bijna allemaal op een andere manier!