000009

Op Instagram mochten jullie vragen stellen aan Swimclinics coach Maarten Brzoskowski. Hij heeft er 5 uitgezocht en beantwoord:

@roompje: “Had je ooit gedacht dat je hiertoe in staat was?”
Ik had het vooral gehoopt. Vroeger bij de minioren en junioren was ik nooit de beste van het land. Maar ik wist altijd nog dat ik nog veel sneller kon worden. Omdat ik het zwemmen zo leuk vond ben ik er lekker mee doorgegaan, en het ging steeds beter en beter. Toen ik 15 was werd ik voor het eerst Nederlands kampioen, en toen begon ik echt te dromen van de Olympische Spelen. Vanaf toen dacht ik dus dat ik in staat was om dat te halen!

@s.tamaraax: “Hoe bereid je je voor op een belangrijke wedstrijd?”

In de maanden ervoor train ik heel veel en heel hard, maar de laatste 2-3 weken ga ik minder trainen, om op die manier uitgerust te raken en zo fit mogelijk aan de start te komen. Op de dag zelf zorg ik dat ik goed wakker ben, goed gegeten en een goede warming up gedaan heb. En ik probeer vooral te genieten van alles en zin te hebben in de wedstrijd, want dat is uiteindelijk het belangrijkst!

@jonna_munt: “Wat is de meeste grote blooper die je ooit hebt gemaakt?”
Dat weet ik nog heel goed. Op de NJK korte baan in 2010 kon ik voor het eerst Nederlands kampioen worden. Ik zwom de 400m vrij, maar omdat ik eigenlijk nooit voor lag op deze wedstrijden, vergat ik ook te tellen. Na ongeveer 200-250meter lag ik toch ineens voor, maar was ik de tel kwijt. Ik stopte op 350m, zag mijn tegenstanders wél doorgaan en ging er nog snel achterna. Uiteindelijk redde ik het niet op 0.09s, maar haalde ik wel een zilveren medaille. Tegenwoordig zorg ik dat ik de 400m op de korte baan extra goed tel!

_kjv6280_20140412_181800

@xfemkew: “Als je 1 technische tip over jou beste slag mocht geven, wat zou die dan zijn?”
Mijn beste slag is de borstcrawl. Bij zwemmen ga je naar voren door jezelf af te duwen tegen het water, maar ditzelfde water houdt jou ook weer tegen. Het is een kwestie van stuwing en weerstand. Het eenvoudigste om sneller te gaan is om er voor te zorgen dat je weerstand minder wordt. Let dus goed op je stroomlijn, je houding en ligging in het water en maak zo min mogelijk onnodige bewegingen (bijvoorbeeld met je hoofd).

@kx3.xx: “Hoe veel uur zwem je in een week?”
Ik heb 10 zwemtrainingen per week, waarin we 1,5 tot 2 uur zwemmen. Ook beginnen we elke dag met een half uur landtraining. Daarnaast doe ik op 3 dagen in de week na de ochtendtraining krachttraining en op 2 dagen in de week loop ik klein stukje hard. In totaal train ik ongeveer 25 uur per week.

(foto’s door Kees-Jan van Overbeeke)