De startduik is een skill. Je kunt hem jezelf perfect aanleren en er veel beter in worden, mits je de juiste oefeningen doet. Er zijn tientallen goede oefeningen, maar dit vinden wij  de leukste! Ken jij er meer?

Val in het water

Op het moment dat het startsignaal gaat, begint je race. Wat we soms vergeten is dat die race dan eigenlijk al begonnen is: de voorbereiding op je startduik is eigenlijk net zo belangrijk als de start zelf. Vaak zien we dat er een beetje naar achter wordt geleund. Hoe meer je naar achteren leunt, des te langer het duurt voordat je het blok af bent.

Ga voor deze oefening op het startblok staan in je starthouding.  Probeer eens – heel rustig – naar voren te gaan leunen. Blijf naar voren leunen totdat het water in valt, en probeer het vervolgens eens totdat je bijna het water in valt. Als je vanuit deze houding wegstart ben je heel snel weg.

Spring met één been

Deze superhero start is een hele moeilijke om aan te leren, maar super goed voor je beenspieren, coördinatie en spanning in je buik. Durf jij het aan?

Gooi met spullen

Een perfecte manier om naar voren te leren duiken is om te gooien met spullen. Je wilt zo horizontaal mogelijk naar voren springen, en de zwaartekracht de rest van het werk laten doen. Probeer zo goed mogelijk op te strekken, je borstkas naar voren te drukken en het voorwerp ver naar voren te gooien. Niet omhoog, niet omlaag. In onderstaande video zie je Joost Reijns gooien met een medicine ball van drie kilo, maar je kunt deze oefening ook doen met een bidon, beendrijver of je zwemtas (zorg er dan wel even voor dat je je handdoek eruit haalt). Kijk uit voor je teamgenoten, en gooi altijd alleen maar als er niemand in de weg ligt. Veel plezier!

Bonus!

Aan komen rennen, springen en de vlaggen raken. Dat kennen we inmiddels wel. Onderstaande sprong vinden wij een stuk imposanter! Kun jij dit ook?

Nog meer leren over starten? Check onze Start, Keerpunt en Finish clinic van 15 juli!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave